Periodontoloji

0 yorumEn Son Güncelleme : 2023-01-05

Periodonti
Periodontal kelimesi literatürde diş çevresi anlamına gelmektedir. Günümüzde Periodontoloji, dişlerimizi çervereleyn tüm yapıları (Diş etleri, Kemikler) tedavi eden bilim dalıdır

Periodontal Hastalıklar
Periodontoloji, diş etlerinde görülen hastalıkları tedavi eden anabilim dalına verilen isimdir. Periodontologlar ise bu hastalıkların tedavilerini sağlayan hekimlerdir.

Periodontolog, diş hastalıkları alınan doktora eğitimini tamamlamış yani uzman olmuş doktorlara verilen isimdir. Periodontoloji, diş etinde ve onu saran dokularda oluşan hastalıkların tedavisini yürüten bölümdür. Diş eti sağlığı, sağlıklı bir ağız sağlığı için en önemli unsurdur. Ağız ve diş sağlığı ise kişilerin genel sağlık durumlarını etkileyen en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Diş yapılarında görülen problemler ya da diş eti sorunları ilerleyerek çok daha büyük problemleri ortaya çıkarabilmektedir. Bu problemler diş kaybı veya sağlık durumunu genel şekilde etkileyen problemlerdir. Bu denli büyük problemlerin yaşanmaması ve müdahale edilebilmesi için periodontoloji gibi bilim dalları hizmet vermektedir. Periodontolojinin görevi diş etinde görülen hastalıkları teşhis etmek ve gerekli tedavilerin uygulamasını yapmaktır.

Diş kayıplarının %70'ine yakını periodontal hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Yaşanan diş kayıplarının geri kazandırılması hem vakit hem de maddi olarak hastalarımızı yormaktadır. Bu seplerden diş eti rahatsızlıkları önleyici tedaviler içersinde önemli yer tutmaktadır.

Periodontoloji Nedir?
Gingivitis, diş eti iltihaplanmalarına verilen isimdir. Bu durumun ilerlemesi doku hasarına ve de diş kaybına sebep olabilmektedir. Bu ve benzeri hastalıklar periondontal hastalık olarak adlandırılmaktadır. Periondontal hastalıkların tedavisi diş eti hastalıkları uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir. Genellikle tedavi ile bu hastalıkların önüne geçilse de istemeyen sonuçlar da yaşanabilmektedir. Bu nedenle şikayetleri takip etmek ve uzmanlara başvurmak erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşımaktadır. Diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasının en büyük nedeni ağız hijyenine dikkat etmemek, düzenli diş fırçalamamak ve ağız bakımlarını yapmamaktır. Bu nedenle bu ve benzeri diş hastalıklarının önüne geçilebilmesi için ağız ve diş bakımına büyük önem verilmelidir.

Periodontal rahatsızlıkların tedavisinin sonuçlanabilmesi için ağız içerisinde yer alan bakterilerden kurtulmak gereklidir. Bu sebeple tedavilere ek olarak da ağız bakımlarının yapılması gerekmektedir. Tedaviler ile bu bakımlar düzenli olarak yürütülmez ise kesin sonuçlara ulaşmak zorlayıcı olacaktır. Fakat bu durum sadece tedavi süreci için geçerli değildir. Genel yaşamında bu konuya dikkat etmeyen herkes belli bir yaş aldıktan sonra diş kaybı sorunu ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle bakımın düzenli yapılması ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmek önemlidir.

Periodontitis Nedir?
Diş eti çekilmesinin ilerlemiş aşamasına perdiodontitis olarak adlandırılmaktadır. Diş eti ile birlikte dişleri destekleyen diğer dokularda da hasar oluşur ve diş ile diş eti arasında periodontal cepler oluşur. Tedavi edilmez ise diş kaybına yol açabilir.

Belirtileri,

  •  Diş Fırçalama sırasında oluşan diş eti kanamaları
  •  Hassaslaşmış diş eti
  •  Ağız kokusu
  •  Diş eti çekilmeleri
  •  Diş etinde oluşan akıntılar
  •  Sallanan dişler
  •  Dişler arasında ani oluşan boşluklar
  •  Protez kullanımı sırasında uyum değişiklikleri

Yukarıdaki belirtilerden bir yada bir kaçı oluşmuş durumda ise diş hekimi nize başvurmanızı tavsiye ederiz.

Periodontoloji

(Ortalama Puan ve 0 Değerlendirme)